top of page

האם אני הומו? מהי הומוסקסואליות?

 

כיצד אדע האם אני הומו? מה ההבדל בין הומוסקסואליות לביסקסואליות? האם הומוסקסואליות היא מחלה? מה הקשר בין משיכה מינית לניסיון מיני? במה יכול הטיפול הפסיכולוגי להועיל? 

השאלה "האם אני הומו?" היא אחת השאלות השכיחות ביותר שאני שומע בקליניקה, לרוב היא עולה בפגישה הראשונה של הטיפול.בני נוער ומתבגרים רבים מוצאים עצמם מתלבטים לגבי משיכתם המינית. חלקם מרגישים זמן רב במשיכה רומנטית כלפי אחד מחבריהם, אחרים חשו ברגש מיני חולף כלפי בן מינם, והם כעת מבולבלים. לעיתים שאלה זו עולה גם מצידם של מבוגרים יותר ואף אנשים נשואים המרגישים כי באמצע החיים הגיע הזמן לברר את הנושא. אז בואו ננסה לעשות סדר ולהסביר:

הנטייה המינית מוגדרת ע"י ארגון הפסיכולוגים האמריקני ([1] (APA) כ"משיכה רומנטית ו/או מינית כלפי אדם אחר". כאשר מדוברבנטייה הומוסקסואלית, הכוונה היא למשיכה רומנטית ו/או מינית מתמשכת, בלעדית או עיקרית, כלפי בני אדם מאותו המין, זאת בניגוד לנטייה הטרוסקסואלית המתייחסת למשיכה רומנטית ו/או מינית בלעדית או עיקרית כלפי בני אדם המין הנגדי. נטייה ביסקסואליות מתייחסת לאנשים שלהם משיכה רגשית ו'או מינית כלפי שני המינים, בערך באותה הדרגה.

הומוסקסואליות כתופעה ידועה משחר ההיסטוריה האנושית והיא מתועדת בתרבויות רבות ובכלל זה גם ביהדות. החל משנת 1973 הוכרה ההומוסקסואליות כנטייה מינית לגיטימית שאינה תוצר של הפרעות נפשיות, ומאז שנת 1975 קורא ארגון הפסיכולוגים האמריקני להסרת הסטיגמות הקושרות בין הומוסקסואליות למחלות נפש. בהתבסס על חוות הדעת של מיטב ארגוני בריאות הנפש בעולם ובארץ וע"פ מחקרים מדעיים רבים, הנטייה ההומוסקסואלית מוכרת כסוג טבעי ונורמלי לחלוטין של מיניות האדם ואינה כשלעצמה מקור להשלכות פסיכולוגיות שליליות. לפיכך, אין לראות בנטייה ההומוסקסואלית בשום פנים ואופן כמחלה או פגם[2]  

הנטייה המינית מובחנת מהגדרות אחרות הקשורות למין ומגדר כגון: המין הביולוגי (התכונות הגנטיות, האנטומיות והפיזיולוגיות הקשורות להיות האדם גבר או אישה), זהות מגדרית (התחושה הפסיכולוגית של להיות גבר או אישה בחברה), וזהות הנטייה המינית (האופן בו האדם מגדיר את נטייתו המינית ותופס את השתייכותו החברתית).

המשיכה המינית מתפתחת לרוב בין אמצע הילדות לתחילת ההתבגרות. משיכה רגשית ו/או מינית זו יכולה להתפתח ללא ניסיון מיני קודם. אנשים יכולים להתנזר ממין ועדיין לדעת מהי העדפתם המינית. חלק מהאנשים מכירים בנטייתם המינית זמן רב לפני שהם התנסו במערכות יחסים עם אחרים. לעומתם, אחרים מעדיפים להתנסות מינית (עם בני מינם או בני המין הנגדי) לפני שהם מזהים את נטייתם המינית. דעות קדומות וסטריאוטיפים מציבים קשיים לאנשים רבים להכיר בנטייתם המינית, על כן הכרה והשלמה עם הנטייה יכולה להיות תהליך ארוך.

טיפול פסיכולוגי אצל מטפל המתמחה בנושא יכול בהחלט לעזור. טיפול זה בונה עם המטופל מרחב בטוח ומוגן להתבוננות פנימית ובירור מעמיק של משיכתו המינית האמתית של האדם. הטיפול מחזק את הפונה בהתמודדותו עם הקשיים והחששות ועוזר לו לבחור את דרכו בחיים ע"פ צרכיו והעדפותיו. חשוב להדגיש כי המטפל אינו עוסק בייעוץ והכוונת המטופל כיצד עליו לחיות את חייו, אלא בחיזוק יכולותיו להגיע להחלטות אלה בזכות עצמו ולממש אותן.  

[1] American Psychological Association. Sexual orientation and homosexuality. Retrieved from: 
         
 https://web.archive.org/web/20130808032050/http://www.apa.org/helpcenter/sexual-orientation.aspx  

[2] American Psychological Association [APA] (2009). Appropriate Therapeutic Responses to Sexual Orientation. Retrieved from: http://www.apa.org/pi/lgbt/resources/therapeutic-response.pdf 

כל הזכויות על מאמר זה שמורות לד"ר איל זק - אין להעתיק או להפיץ ללא רשות.

bottom of page