לתיאום פגישה / שיחה התקשרו: טל: 054-4645222
פסיכותרפיה
ההחלטה להתחיל טיפול פסיכולוגי אינה קלה ומעלה לעיתים חששות רבים. הפחד להיחשף בפני אדם זר, להשקיע מאמץ וכסף בדרך שנראית לעיתים כבלתי-וודאית ומעל לכול חוסר הידע אל מי לפנות ומיהו המטפל שהכי מתאים עבורכם. מסיבות אלה ריכזתי כאן מספר תשובות לשאלות שכיחות, במטרה להבהיר קצת את התמונה ולעזור לכם בהחלטתכם.
לשם מה טיפול?
מרבית הקשיים שאנו חווים בחיי היומיום מקורם בקונפליקטים פנימיים הקשורים לבעיות ביחסים הבינאישיים, בקשיים ביצירת זוגיות ושמירתה, בתחושות של חוסר מימוש עצמי, הערכה עצמית נמוכה, תקיעות בחיים ותחושות של בדידות. פעמים רבות אנו מצליחים להתמודד בעצמנו עם קשיים אלו והם חולפים כלעומת שבאו. אולם לעיתים הלחצים והקשיים מכבידים מדי, מדכאים אותנו ומקשים עלינו להתקדם בחיים. במצבים אלו עזרה טיפולית-מקצועית יכולה בהחלט לעזור.
מהו טיפול פסיכולוגי?
טיפול פסיכולוגי הוא מקום דיסקרטי, בטוח ומוגן המאפשר לאדם לגלות את עצמו באופן מעמיק יותר, להכיר את הקשיים הרגשיים ודפוסי ההתנהגות המעכבים אותו, לצמוח ולהתפתח במקום להישאר תקוע, ולשפר את יכולתו להתמודד בחיים ואת איכותם באופן כללי. טיפול פסיכולוגי נכון מכוון ליצירת שינוי בחייו של האדם (ולא באישיותו) ולהביאו לחוות את חייו באופן מלא ומספק יותר.
מהי פסיכותרפיה?
הפסיכותרפיה מוגדרת כטיפול פסיכולוגי באמצעות שיחות. זהו מפגש עם איש מקצוע המתמחה בהבנת תהליכים נפשיים, מודעים ושאינם מודעים, בניתוח מצבים רגשיים, בהתבוננות ביחסים בינאישיים, בקשר בין הגוף והנפש ועוד. הפסיכותרפיה עוסקת בטיפול במשברים, בהפרעות ובמצוקות נפשיות, מתוך מטרה לאפשר לאדם להבין ולהתגבר על הגורמים המעכבים את התפתחותו, לסייע לו להתמודד טוב יותר בחייו, ולמצוא את מימושו והגשמתו העצמית.
מי מורשה לעסוק בפסיכותרפיה?
פסיכותרפיסט הוא כל אדם העוסק בטיפול נפשי ואשר הוכשר והוסמך לכך. בישראל מוסמכים לעסוק בפסיכותרפיה: פסיכולוגים קליניים, עובדים סוציאליים קליניים, פסיכיאטרים, קרימינולוגים ומטפלים באמנויות אשר עברו הכשרה תיאורטית ומעשית בתחומי בריאות הנפש לצורך התמחותם והסמכתם.
מה קורה בטיפול?
תמציתו של הטיפול הנפשי היא ביצירתו של מקום בטוח ומוגן עבור המטופל, בו יוכל להתבונן באומץ ובבטחה בראי נפשו. בבסיסו של תהליך זה עומד הקשר המיוחד בין המטפל למטופל, קשר המעוצב באמצעות הקשבה, הכלה ואמפתיה מצד המטפל ונוספים לו יכולותיו המקצועיות לשקף, להאיר, לחדד ולפרש למטופל את מצבו, את אופני התמודדותו ודפוסי התנהלותו.
כיצד לבחור מטפל?
בבסיסו של התהליך הטיפולי עומד הקשר ("הכימיה") שבין המטפל למטופל. לקשר זה השפעה מכרעת לגבי הצלחתו של הטיפול, שכן ידוע ממחקרים בנושא כי זהו המדד התקף ביותר לניבוי ההצלחה בטיפול. מכאן, שלאישיותו של המטפל וליכולתו ליצור קשר זה עם המטופל חשיבות רבה אף יותר מאשר לעמדת הטיפול התיאורטית (הגישה) בה הוא מחזיק. לפיכך, הדרך הנכונה לבחור את המטפל הטוב ביותר עבורך, היא למצוא את זה שמעורר בך תחושה נוחה ומעניק לך ביטחון ואמונה בתהליך. הניסיון מראה כי די בשתיים-שלוש פגישות ראשונות בשביל להרגיש ולהחליט בנושא.
האם הטיפול באמת עובד?
שאלה זו נשאלת פעמים רבות ולנוכח ההשקעה הרבה והחששות העולים אצל מטופלים היא נראת בעיניי כלגיטימית ומובנת לחלוטין. כעקרון, עבודה נכונה במסגרת טיפולית תומכת ומקצועית הינה גורם בעל השפעה חיובית ומפתחת עבור כל אדם. אולם ע"מ להגביר את סיכויי ההצלחה של הטיפול חשוב שיתקיימו בנוסף גם שני התנאים הבאים:
ראשית, על המטופל להגיע לטיפול מתוך כוונה כנה ומחוייבות להשקיע ולעבוד בטיפול. למרות שטיפול פסיכולוגי נראה רק כשיחה בין שני אנשים, הרי שהתכנים העולים בו יכולים לעורר, לא פעם, קשיים, חרדות והתנגדויות אצל מטופלים רבים. קשיים אלו הם חומר הגלם האמיתי בעבודה הטיפולית. ככול שהמטופל ירגיש מחוייב יותר לעבודה ויתמיד בה, כך גם יוכל להפיק את המירב מהטיפול, וכתוצאה יתפתח ויתקדם בחייו.
שנית, כפי שהוסבר בנ"ל, קשר הדדי טוב בין המטפל למטופל המבוסס על חיבה והערכה הדדית, שפה משותפת, ונכונות משותפת להשקעה בתהליך, מבטיח הצלחה בטיפול. מניסיוני, טיפול המתבסס על תנאים אלה, רבים מאוד סיכוייו להצליח!
כמה זמן נמשך הטיפול?
שאלת משך הטיפול תלויה בגורמים רבים ולכן קשה לתת תשובה אחידה ומספקת. משך הטיפול תלוי בסיבת הפנייה ומורכבותה, ביכולתו של המטופל להעמיק בהתבוננותו הפנימית ובעיקר ביכולתו לפתח קשר אמיץ וקרוב עם המטפל. בעבור חלק מהפונים מספר פגישות שבועיות מספיקות בשביל להתניע תהליכים פנימיים חשובים, בעוד קצב התפתחותם של אחרים יכול להיות איטי יותר. אני ממליץ להתחיל ולאמוד את מידת ההתקדמות לאחר 4-3 פגישות ראשונות. כפי שמופיע באתר, אני מתמחה גם בשיטת הטיפול הדינמי קצר-המועד אשר גם היא יכולה להתאים לחלק מהפונים.
למי יכול הטיפול להועיל?
מרבית הפונים לטיפול פסיכולוגי מגיעים בשעת משבר ומצוקה, ואכן טיפול הנבנה על קשר אמיץ וקרוב בין המטפל והמטופל, הוא הדרך היעילה והטובה ביותר להתמודד עם משברים וקשיים רגשיים בחיים. אולם בעבור כל אדם, התנסות בטיפול פסיכולוגי מהווה כלי חשוב ויעיל בשיפור יכולתו להתמודד עם משברים, קשיים, מתחים ולחצים בהווה ובעתיד, הן במסגרת העבודה והן בתוך המשפחה. אני מאמין כי לכל אדם הזכות להתפתח ולהתקדם בחייו, לשפר את איכותם, להגשים את מטרותיו ולממש את העצמי האמיתי שלו.
"עלינו לכוון את המטופל לא להידמות אלינו, אלא להשתחרר ולממש את טבעו שלו" (ז. פרויד)